Konsekvenser av spelberoende

Spelberoende är en form av missbruk som allt fler drabbas av. Det är väldigt enkelt att få sitt spelberoende tillfredsställt idag, när alla har tillgång till en smartphone med internet. Vi läser i tidningarna om hur allt fler unga personer blir beroende av olika former av spel, samtidigt som spelandet ökar. När vi talar om spelberoende så är det lätt att enbart tänka på betting och casinospel, alltså spelformer där man nästan alltid satsar pengar. Det blir dock också allt vanligare med dataspelsberoende, vilket också kan få relativt allvarliga konsekvenser för en person. Den typ av spelberoende som verkligen kan få katastrofala följder är dock den som involverar att man satsar riktiga pengar.

Spelberoende kan behandlas

Ett spelberoende kan innebär att en person försätter sig själv i en allvarlig ekonomisk kris. Har man väl börjat förlora pengar känner man att man måste vinna tillbaka dessa, gärna så fort som möjligt. Man blir desperat och satsar därför allt större summor, eventuellt med pengar man lånat från någon. Detta blir en ond spiral som kan vara mycket svår att bryta. För personer som inte har haft ett beroende kan det vara svårt att förstå hur en person inte bara kan sluta. Det handlar dock inte om viljestyrka eller något sådant, utan om starka signalsubstanser i hjärnans belöningssystem. För att komma tillrätta med ett starkt beroende krävs ofta någon form av terapi, varav den vanligaste formen är KBT.

Spelberoende kan ge svåra konsekvenser

Konsekvenser av ett spelberoende kan förutom att man försätter sig själv i skuld vara att man förlorar kontakten med vänner och familj. Detta kan i sin tur leda till att man spelar mer, eftersom hjärnan blir allt mer desperat efter belöningar och snabba kickar. För anhöriga till missbrukare kan det vara mycket svårt, och det finns flera organisationer för vänner och familj till spelberoende där man kan få stöd, till exempel stodlinjen.se